Меню
Укр

Діп-соус: як готувати і до чого подавати

29.01.2021

Діп-соуси вже досить давно стали популярні на заході, у нас же мало хто знає, що це таке. Як легко приготувати соус і з чим його подавати – ми розповімо далі.

Під модною назвою ховається звичайний густий соус, призначений для обмакування (від англ. to dip – занурювати) в ньому різних продуктів: лаваша, чіпсів і крекерів, овочевих паличок, сиру, м’яса і навіть риби.

Пряме призначення діпа – доповнити смак страв, які до нього подаються. У кожній національній кухні є свій найулюбленіший діп.

Як самостійно приготувати такий соус в домашніх умовах? Перераховувати всі можливі варіанти можна дуже довго. Будь-який соус з досить густою структурою відмінно виконає функцію діпа, потрібно лише правильно підібрати відповідні продукти і пропорції.

Ми пропонуємо вам 12 простих рецептів діп-соусів з фото, які користуються популярністю у всьому світі.

Гострий сирний діп-соус

Інгредієнти

  • 1½ чашка натертого на дрібну тертку гострого жовтого сиру Чеддер
  • 1½ чашка натертого на дрібну тертку особливо гострого білого сиру Чеддер
  • 1 чашка майонезу Fitness Style 50 %
  • 1 чашка нарізаного кубиками маринованого гострого перцю
  • ¼ ч. л. кайєнського перцю
  • сіль, мелений чорний перець

Приготування

У глибокій тарілці перемішайте всі інгредієнти. Посоліть і поперчить за смаком. Накрийте кришкою і поставте в холодильник мінімум на 2 години. Подавати з крекерами, чіпсами та овочевими паличками.

Гуакамоле

Інгредієнти

  • 3 шт. стиглих авокадо
  • 1 цибулина (дрібно нарізати)
  • 1 перець чилі (насіння видалити і дрібно нарізати)
  • 1 зубчик часнику (натерти на дрібній тертці)
  • 2 ст. л. соку лайма
  • 1 ч. л. солі
  • 1 пучок кінзи (подрібнити)
  • 1 ст. л. соняшникової олії Oil Style
  • підсмажене гарбузове насіння (за бажанням) і чіпси (для подачі)

Приготування

У середній мисці гарненько розімніть вилкою авокадо до стану пюре. Змішайте цибулю, чилі, часник, сік лайма, сіль, олію і кінзу. Спробуйте і при бажанні додайте ще соку лайма. Зверху прикрасьте гарбузовим насінням і кінзою.

Не забудьте, що авокадо потрібно час, щоб ввібрати всі смаки. Якщо ви сумніваєтеся, чи достатньо гостре (солоне або кисле) ваше гуакамоле, зачекайте кілька хвилин, перш ніж додавати ще.

 

Морквяний діп-соус

Інгредієнти

  • 100 гр. смаженого мигдалю
  • 600 гр. моркви (почистити)
  • соняшникова олія Healthy Style «Пахучий Каррі» + ½ склянки соняшникової олії Oil Style
  • 2 ч. л. солі
  • 2 зубчики часнику
  • ½ склянки консервованого нуту
  • 3 ст. л. лимонного соку
  • 1 ч. л. меленого чорного перцю
  • ¾ ч. л. меленої копченої паприки
  • ½ пучка петрушки (подрібнити) + листя для сервірування

Приготування

Моркву нарізати великими шматочками, рівномірно викласти на деко, застелене пергаментом, посолити і збризнути олією Healthy Style. Запікати в духовці при 180 °C 40-45 хв., поки вона не стане м’якою і не почне підрум’янюватися.

Перекладіть моркву в блендер, додайте часник, нут, лимонний сік, перець, паприку, подрібнену петрушку, ½ склянки олії Oil Style, 1½ ч. л. солі і мигдаль. Збивайте, поки суміш не стане майже повністю однорідною. Спробуйте соус і при необхідності додайте ще лимонного соку і/або солі.

Перелийте соус в невелику миску, збризніть олією Healthy Style і зверху прикрасьте листям петрушки.

 

Часниковий діп-соус

Інгредієнти

  • 100 г. майонезу Vegetarian Style 50 %
  • 3-5 зубчиків часнику (дрібно нарізати)
  • 1 свіжий огірок (дрібно нарізати)
  • 1 ст. л. кропу (подрібнити)
  • 1 ч. л. шніт-цибулі (дрібно порізати)
  • дрібка солі

Приготування

У майонез Vegetarian Style вводимо дрібно нарізаний часник. Додаємо в масу огірок і зелень разом з дрібкою солі. Добре перемішуємо і відправляємо настоятися в холодильник в скляній банці із закритою кришкою на півгодини. При подачі прикрасити шніт-цибулею.

 

Соус з мангольдом і кунжутної пастою

Інгредієнти

  • 2 пучка мангольда з зеленими стеблами
  • ⅔ чашки соняшникової олії Oil Style + соняшникова олія в спреї Healthy Style «Прованські трави»
  • 5 зубчиків часнику (подрібнити)
  • ½ стакану тахіні – паста з меленого кунжутного насіння
  • 3 ст. л. лимонного соку
  • сіль
  • підсмажені коржики і дольки лимона (для подачі)

Приготування

Розділіть стебла і листя мангольда: стебла дрібно поріжте, листя порвіть на дрібні шматочки.

Нагрійте ⅓ склянки олії Oil Style в каструлі на маленькому вогні і висипте порізані стебла. Готуйте, часто помішуючи і додаючи трохи води, якщо вони починають підрум’янюватися 5-7 хвилин. Додайте часник і продовжуйте помішувати. Через 1 хвилину додайте підготовлені листя мангольда і готуйте, поки все листя не стане м’яким і ніжним, всього 10-12 хвилин. Дайте охолонути. Злийте зайву рідину з суміші в мірну склянку (у вас повинно бути близько ½ склянки рідини).

Отриману суміш перекладіть в блендер, додайте тахіні, лимонний сік і олію, яка залишилась. Посоліть і збийте, при необхідності додайте ще рідини, поки соус не стане кремоподібним. Це може зайняти до 5 хвилин.

Перекладіть соус в тарілку і збризніть олією Healthy Style. Подавати з коржиками і дольками лимона.

 

Буряково-часниковий соус

Інгредієнти

  • 2 буряки (крупно порізати)
  • 6 зубчиків часнику
  • соняшникова олія Healthy Style «Класична» + 1 ст. л. соняшникової олії Oil Style
  • 1 стакан майонезу Provensal Style 67 %
  • 3 ст. л. лимонного соку
  • 2 ст. л. тахіні (паста з меленого кунжутного насіння)
  • сіль, мелений перець
  • вода

Приготування

Буряк і часник рівномірно викласти на деко, застелене пергаментом, посолити і збризнути олією Healthy Style. Запікати в духовці при 180 °C 45-50 хв., поки вони не стануть м’якими і не почнуть підрум’янюватися. Вийняти з духовки, дати охолонути і перекласти в блендер. Додайте туди ж майонез Provensal Style, лимонний сік і тахіні. Вам також знадобиться додати трохи води, щоб соус придбав приємну консистенцію. Почніть з 2 ст. л. води. Збивайте до отримання однорідної маси. Якщо соус здається занадто густим або погано змішується, додавайте більше води, по одній столовій ложці за раз, поки не буде досягнута бажана консистенція.

Коли він стане однорідним, змішайте з соняшниковою олію Oil Style і спробуйте. При необхідності посоліть і поперчить, і ви готові до вечірки!

 

Діп-соус з пастернаку зі свіжим кропом і сиром Фета

Інгредієнти

  • 3 шт. пастернаку середнього розміру (почистити)
  • 50 г. фундука
  • 1 пучок кропу
  • 1 стакан соняшникової олії Oil Style + соняшникова олія в спреї Healthy Style «Прованські трави»
  • 2 перця чилі (дрібно порізати)
  • 1 зубчик часнику (дрібно порізати)
  • ¾ склянки розкришеного сиру Фета
  • 3 ст. л. лимонного соку

Приготування

Розігрійте духовку до 180 °C. Помістіть пастернак в форму для запікання, щільно накрийте фольгою або кришкою і запікайте, поки він не стане дуже м’яким і готовим до пюре (як запечена картопля), 45-60 хвилин. Дайте охолонути, потім наріжте крупними шматочками.

Тим часом підсмажте лісові горіхи до золотисто-коричневого кольору, 7-10 хвилин. Дайте охолонути, і потім крупно поріжте.

Змішайте в блендері кріп і ½ склянки олії Oil Style до отримання однорідної маси. Перекладіть в невелику миску.

Подрібніть перець чилі, часник, фету і лимонний сік за допомогою погружного блендеру до однорідної маси. Додайте пастернак і продовжуйте збивати. При працюючому двигуні влийте олію Oil Style і продовжуйте перемішувати, поки суміш не стане однорідною і аерованною. Перелийте соус в миску, зверху викладіть фундук і збризніть соняшниковою олією Healthy Style «Прованські трави».

 

Діп-соус з запечених баклажанів з кунжутної пастою

Інгредієнти

  • 2 баклажана середнього розміру
  • 1/3 стакана тахіні (паста з меленого кунжутного насіння)
  • 4 ст. л. лимонного соку
  • 3 ст. л. соняшникової олії Oil Style + соняшникова олія в спреї Healthy Style «Прованські трави»
  • cіль
  • насіння граната і насіння чорного кунжуту (для подачі)

Приготування

Розігрійте духовку до 180 °C, помістіть баклажани в форму для запікання і запікайте 45 хв. Дайте охолонути. Зніміть шкірку з баклажанів. Перекладіть м’якоть на сито, встановлене над мискою, і дайте стекти 10 хвилин.

Потім перекладіть м’якоть баклажанів в блендер, додайте тахіні, лимонний сік і олію Oil Style і збивайте до кремоподібного стану. В кінці соус трішечки підсоліть.

Перекладіть соус в миску, зверху прикрасьте насінням граната і чорного кунжуту і збризніть маслом Healthy Style.

 

Дип-соус з карамелізованого шалота

Інгредієнти

  • 2 ст. л. соняшникової олії Oil Style
  • 4 великих цибулі-шалот
  • сіль, мелений перець
  • 1 ст. л. яблучного оцту
  • 1 стакан майонезного соусу Salad Style 30 %
  • 1 ст. л. нарізаного часнику
  • шніт-цибуля (для прикраси)
  • чіпси або крекери (для подачі)

Приготування

Нагрійте олію в сковороді на середньому рівні. Додайте цибулю-шалот і рясно приправте сіллю і перцем. Готуйте, періодично помішуючи і при необхідності зменшуючи вогонь, поки цибуля-шалот не стане золотисто-коричневою і м’якою, 15-18 хвилин. Дайте трохи охолонути.

Змішайте цибулю-шалот, оцет і часник c майонезним соусом Salad Style в глибокій тарілці. Якщо потрібно, додайте ще сіль і перець. При подачі прикрасьте великою кількістю дрібно нарізанї шніт-цибулі.

Подавати з чіпсами або крекерами.

 

Гранд Айолі

Інгредієнти

  • 2 сирих яєчних жовтки
  • 1 чайна ложка гірчиці «Російської»
  • 1 зубчик часнику, дрібно натертий
  • 1 щіпка солі
  • ¾ склянки соняшникової олії Oil Style
  • 2 ст. л. лимонного соку
  • овочі для подачі (наприклад, бланшована стручкова квасоля, нарізані огірки, помідори черрі, редис і відварена молода картопля)

Приготування

Змішайте яєчні жовтки, гірчицю, часник і дрібку солі в мисці середнього розміру. Постійно збиваючи суміш вінчиком, додайте олію Oil Style, починаючи з декількох крапель і поступово збільшуючи кількість до дрібного струменя. Продовжуйте збивати, поки суміш не перетвориться на емульсію, потім додайте лимонний сік. При необхідності спробуйте і посоліть Айолі.

Подавати з овочами і м’ясом на вибір.

 

Соус з місо-пасти і тофу

Інгредієнти

  • 100 гр. сиру Тофу
  • 3 ст. л. білого місо (паста з ферментованих соєвих бобів)
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 2 ч. л. білого винного оцту
  • ½ ч. л. часникового порошку
  • ½ ч. л. цибульного порошку
  • ½ ч. л. меленого чорного перцю
  • ½ склянки Майонезного соусу 30 % «Смачно як завжди»
  • 1 ст. л. нарізаної свіжої петрушки
  • 2 ст. л. нарізаного свіжого часнику
  • шніт-цибуля (для прикраси)
  • сирі овочі (для подачі)

Приготування

Завантажити в блендер тофу, місо, лимонний сік, оцет, часниковий і цибульний порошки, чорний перець і збити до стану однорідного пюре. Перекласти пюре в миску середнього розміру і змішати з Майонезним соусом, петрушкою і часником. При подачі посипати дрібно порізаною шніт-цибулею.

 

Діп-соус з запеченого батата

Інгредієнти

  • ¼ склянки соняшникової олії Oil Style + соняшникова олія в спреї Healthy Style «Запашний каррі»
  • 2 середніх батата (почистити)
  • 3 ст. л. лимонного соку
  • 2 ст. л. тахіні (паста з меленого кунжутного насіння)
  • 1 зубчик часнику, дрібно натертий
  • сіль, мелений чорний перець, мелений червоний перець (за смаком)
  • коржики на грилі або лаваш (для подачі)

Приготування

Батат нарізати великими шматочками, рівномірно викласти на деко, застелене пергаментом, посолити і збризнути олією Healthy Style. Запікати в духовці при 180 °C 45-50 хв., поки він не стане м’яким і не почне підрум’янюватися. Дати трохи охолонути.

Перекласти солодку картоплю в блендер, додати лимонний сік, тахіні, часник і соняшникову олію Oil Style. Збити всі інгредієнти до однорідної маси, приправити сіллю і перцем.

Слухаємо Вас
Я б хотіл(а)
  • Я б хотіл(а)
  • Залишити позитивный відгук
  • Поскаржитись
  • Поставити запитання
  • Внести пропозицію
Розкажіть про причини вашого звернення
Бренд

Olkom Group пропонує великий вибір продуктів серед таких брендів, як Olkom, Olkom Style і Смачно, як завжди! З яким брендом пов'язано ваше звернення?

Помилка тексту
Найменування продукту

Ми виробляємо соуси, майонез, гірчицю, соняшникову олію, бутербродні і столові маргарини, спеціалізовані маргарини і жири для хлібопекарської, кондитерської та молочної промисловості.

Помилка тексту
Помилка тексту
Помилка тексту
Персональні дані
Неправильний формат імені
Неправильний формат Прізвища
Недійсний формат електронної пошти
Заповніть поле телефон
Помилка тексту
Розкажіть про причини вашого звернення
Бренд

Olkom Group пропонує великий вибір продуктів серед таких брендів, як Olkom, Olkom Style і Смачно, як завжди! З яким брендом пов'язано ваше звернення?

Помилка тексту
Найменування продукту

Ми виробляємо соуси, майонез, гірчицю, соняшникову олію, бутербродні і столові маргарини, спеціалізовані маргарини і жири для хлібопекарської, кондитерської та молочної промисловості.

Помилка тексту
Помилка тексту
Помилка тексту
Персональні дані
Неправильний формат імені
Неправильний формат Прізвища
Недійсний формат електронної пошти
Заповніть поле телефон
Помилка тексту
Розкажіть про причини вашого звернення
Бренд

Olkom Group пропонує великий вибір продуктів серед таких брендів, як Olkom, Olkom Style і Смачно, як завжди! З яким брендом пов'язано ваше звернення?

Помилка тексту
Найменування продукту

Ми виробляємо соуси, майонез, гірчицю, соняшникову олію, бутербродні і столові маргарини, спеціалізовані маргарини і жири для хлібопекарської, кондитерської та молочної промисловості.

Помилка тексту
Помилка тексту
Помилка тексту
Помилка тексту
Помилка тексту
Помилка тексту
Помилка тексту
Персональні дані
Неправильний формат імені
Неправильний формат Прізвища
Недійсний формат електронної пошти
Заповніть поле телефон
Помилка тексту
Розкажіть про причини вашого звернення
Бренд

Olkom Group пропонує великий вибір продуктів серед таких брендів, як Olkom, Olkom Style і Смачно, як завжди! З яким брендом пов'язано ваше звернення?

Помилка тексту
Найменування продукту

Ми виробляємо соуси, майонез, гірчицю, соняшникову олію, бутербродні і столові маргарини, спеціалізовані маргарини і жири для хлібопекарської, кондитерської та молочної промисловості.

Помилка тексту
Помилка тексту
Помилка тексту
Персональні дані
Неправильний формат імені
Неправильний формат Прізвища
Недійсний формат електронної пошти
Заповніть поле телефон
Помилка тексту
Неправильний формат імені
Неправильний формат Прізвища
Помилка тексту
Недійсний формат електронної пошти
Неправильний формат імені
Неправильний формат Прізвища
Помилка тексту
Недійсний формат електронної пошти